Over Nature Worls

Over Nature Works

Ik ben Mireille van Nature Works, beeldend kunstenaar, docent, kruidenvrouwbosbadgidswildplukgids en ‘Pampamesayoq’ ofwel Aardehoeder en het gezicht van Nature Works. 

Beter samengevat werk ik graag in en met de natuur samen in breedste zin met als groene draad de helende werking van de natuur.

Hoe het begon

Ik, Mireille, was al vanaf heel jong liefst buiten, in het bos te vinden. Ik kende een grenzeloze nieuwsgierigheid naar de niet menselijke wereld, die van de dieren, planten, bomen, stenen, de wind en de wolken. Ik voelde me het meest gelukkig als ik samenviel met de natuur om me heen en de tijd leek te verdwijnen. Ik ben in die zin niets veranderd. Ik kom uit een familie van natuurliefhebbers en buitenmensen. In die tijd had ik nog niet gehoord over bosbaden of wildplukken maar ik kende wel een grote interesse in geneeskrachtige planten en tijdens elke reis die ik maakte zocht ik wel een ‘medicinale plantengids’ op voor een excursie toen ik begin twintig was en lang daarna. Deze avonturen voedden mij met inspiratie.

In eerste instantie vertaalde ik deze ervaringen en ‘oer’kennis naar mijn schilderijen. Pas later kwam fytotherapie op mijn pad en heb ik geleerd welke planten, bomen en kruiden in Nederland geneeskrachtig en eetbaar zijn.

Door mijn omzwervingen ontmoette ik een gids van medicinale planten uit het Amazonegebied op wie ik verliefd werd. Van mijn Indiaanse man en familie heb ik veel mogen leren toen we getrouwd waren en nog altijd neem ik deze ervaringen mee. Het met de natuur zijn in plaats van in de natuur waardoor ik me juist ook nog dieper verbonden ben gaan voelen met mijn eigen geboortegrond, het holistisch denken en leven vanuit wederkerigheid. Een mooi voorbeeld is het oogsten of plukken en teruggeven. Ik pluk nog altijd met mandjes en geweven tassen waardoor zaden en sporen weer door de gaatjes naar buiten kunnen en ik weer help bij de verspreiding van nieuwe plantjes en schimmels.

Mijn schoonvader was een gerespecteerd sjamaan en medicijnman en van hem leerde ik dat kunst ook een medicijn kan zijn. Hij moedigde mij tegelijkertijd aan me te verdiepen in de geneeskracht van planten, bomen en stenen in Nederland en er juist hier ook iets mee te gaan doen.

Kunst en kruiden; kruidenkunst

Kunst en kruiden raakten met elkaar verweven zoals in mijn kunstproject ‘Een jaar, een tuin’ waarbij ik mezelf ‘beperkte’ tot de heilzame planten uit de verwilderde ateliertuin waar ik toen mocht werken. Ik maakte een installatie van braamwortels uit de tuin, verwerkte het blad tot thee, maakte tinctuur en zalf van weegbree en wilde roos en portretteerde de verwerkte kruiden op door het vuur gekuste boomschijven.

Naast beeldend kunstenaar ben ik al meer dan 30 jaar docent en doceer trendforecasting, een vak dat vraagt om een open, onderzoekende en vooral nieuwsgierige blik. Vanuit mijn ervaring als docent deel ik mijn kennis en passie graag en zet ik me in voor een groenere toekomst met meer natuurverbondenheid. Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen ik zag dat de Wilde School wildplukgidsen zocht!

Stenenrijk

Naast het plantenrijk is ook het stenenrijk op mijn pad gekomen. Over de heilzame energetische kwaliteiten van stenen heb ik meer mogen leren van de ‘Meesters van de levende energie’ uit Peru; de Paqos uit Q’eros. Als ‘Pampamesayoq’ ofwel ‘Aardehoeder’ volgde ik het Inca pad en leerde meer over energetische heling, oeroude ceremonieën en rituelen die ik vertaal naar hier en nu met de elementen, bomen en planten die hier groeien.

Het heilzame bos

Met de opleiding tot bosbadgids bij The Forest Bathing Circle mocht ik nog een bijzonder stukje toevoegen aan het palet van Nature Works. Want ook als gecertificeerd bosbad-gids werk ik met de heilzame kwaliteiten van het bos, zet ik mijn creativiteit in en geniet ik van het begeleiden van mensen in de natuur.

Wil je zelf eens ervaren wat de weldaad van het bos of de wijsheid van het stenenrijk voor jou kunnen doen?

Lijkt het je leuk zelf meer te leren over de geneeskracht van kruiden? Of zou je jezelf graag eens een hele dag onderdompelen in een thema uit de natuur? Een dag voor jezelf om te leren, creëren en werken met oeroude kennis vertaald naar nu?

Ik verwelkom je graag tijdens één van de natuurbelevingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

In de maandelijkse nieuwsbrief neem ik je graag mee en deel ik kennis, recepten, activiteiten en de agenda van de maand.