Ik hou veel van bosbessen

Ik hou veel van bosbessen

Ik hou veel van bosbessen en gebruik ook graag hun blad in de thee. De bessen zijn een bron van antioxidanten, maar deze mooie rode bosbes zien we minder vaak. Ik ontdekte pas een plek waar ze nog volop eetbare bessen hadden; licht zuur en wrang maar lekker fris en bomvol antioxidanten, mineralen en vitamine B en C, met als hun blauwe broertjes. Tot in december kun je nog bessen vinden en na de vorst smaken ze ook lekkerder.

De rode bosbes(Vaccinium vitis-idaea) wordt ook wel vossenbes genoemd en je kunt er sap of jam van maken. Ik heb er een klein handje van opgegeten.

Hij is familie van de heide maar ook van de rododendron, wat ik wel snap als ik het groenblijvende leerachtige blad bekijk. De blauwe bosbes(vaccinium myrtillus) heeft zijn blaadjes inmiddels bijna allemaal verloren maar vossenbes houdt zijn blad.

Ook het blad is heel gezond en wordt als geneeskrachtige thee ingezet bij koorts en verkoudheid, blaasontsteking, maar ook bij stress en om aan te sterken maar beter niet tijdens de zwangerschap of bij leverziekten.

Ken jij een plekje waar rode bosbessen groeien?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *