Bosbaden met Mireille
Beschrijving

Wat is bosbaden?

Bosbaden is een vorm van natuurbeoefening die oorspronkelijk uit Japan komt(Shinrin Yoku) en die gebruikmaakt van het heilzame effect van het bos op onze gezondheid.

Vaak wandelen, joggen of fietsen we in het park of bos, kletsend of luisterend naar muziek. Een bosbad helpt je om te vertragen, te verstillen en even bij jezelf te komen. Met de natuur te zijn in plaats van in de natuur.

Tijdens een bosbad word je uitgenodigd je zintuigen helemaal open én in te zetten en kun je het bos op een nieuwe manier ervaren.

Wat kan bosbaden voor jou doen?

Onderzoek wijst uit dat met regelmaat langere tijd met de natuur doorbrengen een meetbaar positief effect heeft op ons welbevinden. We ervaren meer geluk en dankbaarheid en maken weer contact met delen in onszelf die we waren vergeten.

Ook is gebleken dat er significante fysieke voordelen zijn aan regelmatig bosbaden. Bosbaden versterkt het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het vertraagt de hartslag en verlaagt de bloeddruk. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en het heeft een stress verlagend effect.

Een bosbad kan jou helpen ontladen, ontspannen en revitaliseren. Je kunt door regelmatig bosbaden de verbinding met jezelf te verstevigen, en daarmee automatisch de verbinding met jouw omgeving en anderen.

Bosbaden heeft een gunstig effect op de cognitieve functies waardoor je je beter kunt concentreren en het vergroot de creativiteit. Dit alles maakt bosbaden ook een interessante en waardevolle activiteit voor teamuitjes voor bedrijven en organisaties en een uitermate geschikte aanvulling op een(werk)retraite of vergadersessie op de hei.

Hoe ziet een bosbad eruit?

Tijdens een bosbad breng je enkele uren door in de natuur op een relatief klein maar gevarieerd gebied waar je je aan de hand van afgestemde uitnodigingen doorheen gaat bewegen en ervaringen gaat opdoen. Soms gebeurt dit ook zittend, staand of liggend. Je legt dus geen grote afstanden af, je hoeft geen ervaring te hebben en je hoeft vooral niets te presteren! We sluiten het bosbad altijd af met een vers bereide ‘bos’ thee en bijpassende hapjes. 

Als gecertificeerd bosbadgids zorg ik ervoor dat het bosbad dusdanig is opgebouwd dat jij steeds dieper in de ‘bos-ervaring’ kunt zakken tijdens deze drie uur durende beleving. Ook stem ik het bosbad altijd zorgvuldig af op het seizoen, het weer, de plek en natuurlijk de deelnemers.

Elk bosbad is dus anders!

Tijdens een bosbad met mij ga je

 • Vertragen en verstillen;
 • Zintuigelijke ervaring opdoen;
 • Loslaten en opladen;
 • Inspiratie ontvangen;
 • Diepe ontspanning ervaren;
 • Zijn.

 

Ik begeleid je graag tijdens een bosbad vanuit rust, met speelsheid en liefdevolle aandacht voor de natuur waardoor een veilige ruimte ontstaat waarin jij kunt ‘zijn’ met de natuur.

Maandelijks bosbaden

Elke 1ste vrijdag van de maand nodig ik je graag uit om mee te gaan bosbaden in het Castricums duingebied.

Elk bosbad is afgestemd op het seizoen en heeft een eigen thema. Geen bosbad is dus hetzelfde!

Het eerstvolgende bosbad is op vrijdag 2 februari en heeft het thema ‘Imbolc’ waarbij we de lente welkom heten.

Imbolc is een voorouderlijk feest, een Keltisch feest, dat hier vroeger Oimelc(ooienmelk) werd genoemd. De terugkeer van de prille lente werd gevierd. De eerste dieren komen dan uit hun winterslaap, de eerste lammetjes worden geboren, de eerste knoppen verschijnen aan de bomen. Imbolc betekent in het Iers ‘in de buik’ omdat in de winter de energie van de aarde zich vooral in de buik bevindt.

Het ‘Imbolc’ bosbad begint om 13.30 uur en zal ongeveer tot 16.30 uur duren. 

Op 1 maart gaan we op pad met het thema ‘Wedergeboorte’ en het bosbad op 5 april staat in het teken van ‘Ontkiemen’.

Wanneer je graag mee wilt kun je me een berichtje sturen of hier om jouw bosbad reserveren.

Het is ook mogelijk vaker mee te gaan tegen een gereduceerd tarief en gebruik te maken van een 10 bosbaden-kaart. Je betaalt dan 320,- voor 10 bosbaden en hebt 18 maanden de tijd om ze te komen beleven.

Het bosbad gaat door bij minimaal 4 deelnemers.

Bosbad op maat

Het is ook mogelijk een bosbad op maat te laten maken. Een bosbad rond een bepaald thema of op een specifieke plek dat ik afstem op jouw groep.

Dat kan bijvoorbeeld een bosbad voor jouw vriendengroep of een familiedag zijn, maar ook een bedrijfsuitje of een teambuilding activiteit voor jouw organisatie.

Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Cadeaubon

Je kunt ook een bosbad ervaring cadeau geven bij Nature Works.

De ontvanger kan kiezen in welke maand de bon wordt verzilverd.
Dat kan met een fysiek kaartje met envelop over de post om te overhandigen of direct naar de ontvanger.

Het is ook mogelijk een duo- cadeaubon weg te geven en dan geef ik jou er een fijn kruidenproduct bij cadeau;-)

Wat schrijven bosbaders

‘Mooie, met veel aandacht en oog voor detail

Rated 5,0 out of 5
november 19, 2023

‘Mooie, met veel aandacht en oog voor detail verzorgde ervaring door integere breed natuurverbonden bosbadgids.’

Marion

‘Een zeer bijzondere ervaring.

Rated 5,0 out of 5
november 19, 2023

‘Een zeer bijzondere ervaring. De paar uur bosbadend doorbrengen bracht mij meer ontspanning dan 1 week op vakantie. De tijd leek echt stil te staan.’

Melanie

Het was een prachtige ervaring

Rated 5,0 out of 5
november 19, 2023

Het was een prachtige ervaring en toont voor mij de noodzaak regelmatig te verbinden met de natuur. Mireille is volkomen en vanzelfsprekend op haar plek in de natuur en dat maakt het totaal ontspannen om je erin onder te dompelen’.

Liselot

Openbare bosbadsessies

De tijden van de activiteiten zijn indicatief en gebaseerd op ideale omstandigheden. Deze tijden kunnen teruggebracht worden of veranderen door weersomstandigheden. Er is een 10-minuten tolerantiebeleid zodat alle deelnemers kunnen aankomen op de plek zoals die aangegeven staat onder ‘ontmoetingsplek’.

​Privé bosbaden
Na het bespreken van de deelnemer zijn of haar wensen zal Nature Works een offerte verzenden waarop akkoord gegeven dient te worden. Op dit moment is de reservering definitief. Na afloop van de activiteit zal Nature Works een factuur verzenden die binnen 14 dagen na ontvangst betaald dient te worden.

ANNULERINGSVOORWAARDEN

Openbare bosbadsessies

 • Door deelnemer: eenmaal geboekte en betaalde activiteiten kunnen niet worden geannuleerd. Wel kan de plaats worden doorgegeven aan een bekende; stel mij daar dan uiterlijk één dag van te voren van op de hoogte via [email protected] (of 06 – 48751077). Wanneer de deelnemer niet op de afgesproken datum, tijd en plek op komt dagen zonder een annulering te hebben doorgegeven, verliest de deelnemer het recht om op een ander tijdstip deel te nemen. Een nieuwe reservering zal dan gemaakt moeten worden.
 • Bij calamiteiten: bij ziekte van de gids (Mireille Schermer) of andere calamiteiten, wordt de activiteit verplaatst naar een andere datum. Als de nieuwe datum voor de deelnemer niet goed uitkomt, kan deze ervoor kiezen het geld terug te ontvangen.
 • Annulering bij extreme weersomstandigheden (code oranje of rood KNMI) en/of vanaf windkracht 6 al dan niet met windstoten en/of temperaturen >29°C): activiteiten worden geannuleerd. Je krijgt daar uiterlijk één dag van te voren via de mail bericht over.

 

Zakelijke bosbaden

 • Door de klant: eenmaal geboekte en betaalde activiteiten kunnen niet worden geannuleerd. In overleg kunnen we zoeken naar een alternatieve datum voor het bosbad of andere dienst.
 • Bij calamiteiten: bij ziekte van de gids (Mireille Schermer) of andere calamiteiten.
 • Indien dit mogelijk of wenselijk is ontvangt de klant het geld terug binnen twee werkdagen.
 • Annulering bij extreme weersomstandigheden (code oranje of rood KNMI) en/of vanaf windkracht 6 al dan niet met windstoten en/of temperaturen >29°C): activiteiten worden geannuleerd. Je krijgt daar uiterlijk één dag van te voren via de mail bericht over

 

VERANTWOORDELIJKHEID

Deelnemers en afnemers van alle genoemde activiteiten en diensten van Nature Works:

 • Erkennen het risico dat outdooractiviteiten, in natuurlijke omgevingen, risico’s met zich mee kunnen brengen, zij het persoonlijk dan wel materieel voor zichzelf of derde partijen
 • Zijn zich bewust dat in sommige gevallen de activiteiten plaatsvinden op locaties waar in het geval van een ongeval de noodhulpdiensten er langer over kunnen doen om te arriveren.
 • Erkennen dat Nature Works en diens gids waar mogelijk altijd veiligheidsrisico’s uit de weg zullen gaan, maar geen invloed hebben op onvoorspelbare risicofactoren.

 

Deelnemers aan activiteiten verklaren zich bij deelname akkoord dat Nature Works als organisator van de activiteit of evenement niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor eventuele geleden schade.

Bij registratie en deelname in een activiteit gaat de deelnemer akkoord dat:

 • hij / zij zich bewust is van de risico’s van de activiteit en vrijwillig deelneemt aan de activiteit
 • hij / zij de regels en richtlijnen respecteert die door Nature Works gegeven worden, evenals aanbevelingen en instructies opvolgt; voor zijn/haar eigen veiligheid, die van de anderen (deelnemers of geen-deelnemers) en voor de setting waar de activiteit plaatsvindt, zij het een openbare natuurlijke omgeving of privé terrein.

 

Nature Works neemt geen verantwoordelijkheid voor ongepast gedrag van de deelnemers tijdens activiteiten of voor schade veroorzaakt door een derde partij (deelnemer of geen deelnemers) of de natuurlijke omgeving.

​Nature Works en diens gids is in het bezit van een Zakelijke Schade Aansprakelijkheids verzekering.

​Nature Works en diens gids is in het bezit van een EHBO Diploma Eerste Hulp en EHBO Outdoor

TIJDEN

De tijden van de activiteiten zijn indicatief en gebaseerd op ideale omstandigheden. Deze tijden kunnen teruggebracht worden of veranderen door weersomstandigheden. Er is een 10-minuten tolerantiebeleid zodat alle deelnemers kunnen aankomen op de plek zoals die aangegeven staat onder ‘ontmoetingsplek’.

COPYRIGHT EN EIGENDOMSRECHT

Van de teksten en het beeld op deze website, de huisstijl,  en van alle uitnodigingen, ligt het copyright bij Mireille Schermer van Nature Works © . Deelnemers aan de evenementen en activiteiten van Nature Works verklaren zich bij deelname akkoord met dit copyright en het intellectuele eigendomsrecht.

Nature Works © 2023

Mireille Schermer

Beeldende kunst

KVK-nummer: 37067190

Eenmanszaak

Hoofdvestiging

Vestigingsnummer: 000008720282

Castricum

Handelsnamen:

Mireille Schermer

Mireille Schermer Art Works

Mireille Schermer Nature Works

Castricum

 

KLACHTENREGELING

Mocht je een klacht hebben, neem dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen twee weken) contact op met Mireille Schermer, oprichter van Nature Works, om te kijken of we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen. Leidt dit overleg niet tot een bevredigende oplossing dan kunnen we de geschillencommissie inschakelen, wiens oordeel is bindend.

Nature Works heeft de intentie de klacht zo spoedig mogelijk en naar volle tevredenheid te beantwoorden. Klachten worden vertrouwelijk behandeld.  Deze vragen of klachten worden binnen tien werkdagen beantwoord, gerekend vanaf de datum van ontvangst. Klachten die een langere verwerkingstijd vragen, worden per omgaande beantwoord met een bericht van ontvangst en een indicatie wanneer je een antwoord kunt verwachten.