Wat is wildplukken?

Wildplukken is een vaardigheid van onze voorouders die anders dan je misschien zou denken niet betekent dat je in het wilde weg van alles plukt in het bos maar juist met respect gebruik leert maken van de eetbare en heilzame planten en bomen uit jouw omgeving.

In beschermde natuurgebieden is het niet toegestaan wild te plukken maar wie de wilde planten en bomen eenmaal kent kan ze vaak heel dichtbij huis ook vinden; in de tuin, de moestuin, het plantsoen of op wilde plekken waar plukken en verzamelen voor eigen gebruik is toegestaan.

Wat kan een wildplukwandeling jou brengen?

Je leert over de eetbare en geneeskrachtige (inheemse)planten en bomen uit jouw omgeving en leert weer ‘oer’-ogen te ontwikkelen zodat je ze ook in jouw tuin zult herkennen en op waarde kunt schatten. Misschien laat jij voortaan al jouw ‘onkruid’ staan!

Je leert preventief met gezondheid aan de slag te gaan; door met regelmaat kleine beetjes ‘geneeskrachtige groenten’ te ‘grazen’ krijg je waardevolle stoffen zoals mineralen, vitaminen, sporenelementen binnen maar bijvoorbeeld ook antioxidanten en salvestrolen die ons beschermen tegen indringers als vrije radicalen. In biologische groenten en fruit vinden we deze beschermende stoffen ook terug maar door veredeling en monocultuur zijn ze in de meeste groentes en fruit sterk verminderd of zelfs verdwenen.

Hoe ziet een wildplukwandeling eruit?

We maken een wandeling van ongeveer twee en half uur waarbij we zeker 25 planten en bomen en hun kwaliteiten bespreken. Dit is elk seizoen anders!
De afstand die we in kilometers afleggen is niet zo groot want we gaan ruiken en proeven zodat je deze planten en bomen later zult herkennen. We sluiten af met thee en een wild hapje. Je gaat met kennis en praktische tips zoals recepten weer naar huis.
Ik neem je graag mee op een wilde wandeling!

Meer informatie over wildpluk data in het nieuwe jaar?

Neem een kijkje op de site van De Wilde School.


Castricum

We lopen een gevarieerde route langs het bos-en duingebied, langs velden en wilde bermen aan de rand van Castricum waar ik ben opgegroeid.

We bekijken, ruiken en proeven blaadjes, vruchten, bloemen en zaadjes van eetbare en medicinale planten en bomen.

Je wandelt ongeveer 2,5 uur door een gevarieerd landschap van bos en duinen Je leert over de basisregels van het wildplukken en het werken met (medicinale) planten


Amerongen

Je bent ongeveer 2.5 uur op pad in het Amerongse bos. Tijdens een wildplukwandeling zien, proeven en ruiken we zo’n 20 verschillende soorten kruiden, bessen en bloemen.

Laat een review achter

Wat schrijven wildplukkers?

Ondanks de regen hebben we een hele fijne ochtend gehad!

april 21, 2024

Helaas viel het weer behoorlijk tegen voor een wandeling in het bos.

Maar zoals Mireille ook al zei: Het bos is eigenlijk op zijn mooist nét na de regen.

We hebben enorm genoten van het enthousiasme waarmee Mireille ons over allerlei plantjes uitleg kon geven en de toepassingen voor de verschillende plantjes die we tegenkwamen werden heel goed uitgelegd.

Ik ga de tips en informatie die gedeeld is zeker gebruiken!

Bea

Ondanks de regen had ik dit niet willen missen

april 20, 2024

Mireille is duidelijk een kind van het bos en daarbij een hele hartelijke persoon. Er zijn weinig plantjes waar ze geen verhaal bij heeft. Lekker rondkuieren, kijken, luisteren en proeven in een prachtige omgeving.

Margreet

Werkelijk genoten van een boeiende en leerzame wildplukwandeling

april 15, 2024

Mireille is een bijzonder fijne gids met haar uitgebreide ervaring. Wat hebben we veel geleerd in een paar uurtjes tijd! Ons zie je zeker eens terug.

Fiona

Deze wildplukwandeling smaakt duidelijk naar meer.

april 13, 2024

Wat een leerzame middag was dit. Fijne setting ook. Ik kwam ogen en oren tekort. Terugfietsend naar huis zag ik opeens allerlei lekkers in de bermen staan. Deze wildplukwandeling smaakt duidelijk naar meer.

Kees

Wat een heerlijke ochtend

september 29, 2023

Wat een heerlijke ochtend heb ik gehad met de wildplukwandeling. Niet alleen heb ik veel geleerd, maar ook hebben we geoefend om met onze ‘OER- ogen’ te kijken. Ik merk dat ik de natuur in mijn naaste omgeving ook anders zie…. herken en van geniet. En gezellig theemoment met heerlijke cake maakte de wandeling af. Dank je wel, Mireille en Cor.

Johanna

Wat een ontzettend leerzame en leuke middag

september 5, 2023

Wat een ontzettend leerzame en leuke middag hebben we dankzij Mireille ervaren. Met veel toewijding, vriendelijkheid en liefde voor alles wat leeft heeft Mireille ons meegenomen in haar wereld. Een schat aan kennis heeft ze en we konden er geen genoeg van krijgen. Proeven, kijken, ruiken, mooie gesprekken en afsluiting met een heerlijke thee uit de natuur. Zeker voor herhaling vatbaar!

Romélia

Wat een super leuke plukwandeling

augustus 13, 2023

Wat een super leuke plukwandeling. Mireille is een fijne vrouw, ze is passievol en heeft duidelijk respect voor de natuur. Ontzettend veel kennis! Was echt heel leuk om te doen.

Rachel

Superfijn, verbindend, inspirerend en leerzaam!

juni 26, 2023

Een prachtige ervaring! Mireille heeft veel kennis van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft en heeft dit met liefde met de groep gedeeld. Ze leidt het geheel in goede banen, er is ruim de tijd om vragen te stellen, nieuwsgierigheid wordt op prijs gesteld. Alles met respect en eerbied voor de natuur. En een fijne samenkomst in het ‘geheime’ plekje in het bos om de eigen ‘gebrouwen’ wilde thee en een overheerlijke vlierbloesemcake die Mireille had gebakken, met elkaar te delen.

Het was super fijn, verbindend, inspirerend en leerzaam! Onwijs leuk dat je direct het geleerde in de praktijk kunt brengen in je eigen omgeving.

Ik raad een wildplukwandeling met Mireille en Cor zeker aan, er gaat een wereld voor je open!

Priscilla

Waardevol

november 5, 2022

Blij dat ik Mireille kan assisteren met de wildplukwandeling

Cor

Fijn en leerzaam

november 3, 2022

Wist je dat je je weerstand een enorme boost kunt geven als je elke maand van 100

verschillende eetbare planten, besjes, zaden en wortels in het wild proeft?

Mireille vertelde dat tijdens haar eerste wildpluk-tocht. Ze vertelde nog veel meer, terwijl we

door het Castricumse bos liepen. Over dat alle groenten die we eten en medicijnen die we

nemen hun oorsprong vinden in de natuur. Over de eik, die helpt bij vergiftiging, over de

lijsterbes met zijn magische krachten, de vlier, de berk en de fantastische meidoorn die zo

goed is voor je hart. Ze liet ons proeven van de zaadjes van brandnetel en weegbree, van de

frisse blaadjes van hondsdraf, van watermunt, duindoorn, teunisbloem en nog veel meer.

Het weer was mooi, de omgeving prachtig en het gezelschap aangenaam. We dronken

zelfgemaakte thee van vers geplukte blaadjes en bessen die verrassend goed smaakte.

Het was een fijne en zeer leerzame, verrijkende tocht.

Ik ben blij dat ik mee mocht.

Tip: neem een opschrijfboekje mee! Het is teveel om te onthouden.

Kien Hertoghs