OER EHBO Wilderness First Aid met SixCheck

€360,00

OER EHBO Wilderness First Aid met SixCheck

Tijdens dit inspirerende cursusweekend 05/06 april 2025 bieden Siebe Sietsma van SixCheck en Mireille Schermer van Nature Works je een basis aan allround skills voor een veilige buitenexpeditie.

We gaan ervan uit dat hulpdiensten niet bereikbaar of nog ver weg van ons zijn. In eerste instantie zal je dan jezelf of je ‘patiënt’ moeten redden. Deze situaties doen zich vaak voor in een ‘wildernis’ omgeving ver van de bewoonde wereld. Om die reden bespreken we ook onderwerpen zoals hoogteziekte, bliksem, insectenbeten enz. Tijdens de tweede dag van deze cursus gaan we vooral leren hoe de natuur ons kan helpen in preventie en genezing van diverse letsels.

Dag 1 wordt verzorgd door specialist op dit gebied Siebe Sietsma van Sixcheck. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in het tropische Brazilië. Later hebben reizen en missies hem richting de Hooglanden, Canada, Scandinavië, het Midden-Oosten en Zuid-West Azië gebracht. Siebe was lang actief binnen de krijgsmacht en veiligheidsdiensten en heeft binnen de krijgsmacht de opleiding tot first-responder en hulpverlener aangaande pre-hospitale zorg ontvangen. Ervaringen opgedaan tijdens vakanties, lange wandeltochten en missies in oorlogsgebieden deden hem besluiten de EHBO op REIS module samen te stellen. Inmiddels is hij full-time instructeur/adviseur aangaande eerste hulp, extreem geweld en veiligheidstrainingen.

Dag twee wordt verzorgd door Mireille van Nature Works, die in eerste instantie veel kennis heeft opgedaan met plantmedicijn-gidsen op haar verschillende reizen in Midden en Zuid Amerika en bij Indiaanse familie uit het Ecuadoriaanse Amazonegebied, maar ook in Nederland waar zij een kruidenopleiding volgde en nu natuurbelevingsdagen verzorgt en wildplukwandelingen.

Dag 1 EHBO op REIS

Op deze dag behandelen we de volgende punten:

  • preventie en voorkomen van reisongemakken (hygiëne, vochthuishouding);
  • aandachtspunten in de voorbereiding;
  • behandeling diverse letsels (obstructies aan de luchtwegen, bloedingen, bewusteloosheid, ademhalingsstilstand);
  • letsels aan het bewegingsapparaat (breuken, kneuzingen, verstuikingen);
  • omgevingsfactoren (bliksem, vergiftigingen door planten en dieren, hoogteziekte, thermoregulatie);
  • advies omtrent voorbereiding, preventie- en te nemen veiligheidsmaatregelen tijdens uw reis.

 

Dag 2 Natuurmedicijn

In de natuur groeien planten en bomen met medicinale kwaliteiten die ingezet kunnen worden in het veld, wanneer geen andere middelen voorhanden zijn.

Onze voorouders kenden de heilzame werking van planten, bomen, paddenstoelen enzovoorts en wisten hoe ze toe te passen bij ziekte en in nood. Zij waren voor hun gezondheid afhankelijk van deze hulpbronnen. De moderne mens is veel van deze oude kennis en vaardigheden kwijtgeraakt.

Op de OER EHBO dag

Natuurmedicijn pakken we de draad op en ontvang je basiskennis over natuur en haar geneeskrachtige eigenschappen in de vorm van theorie maar vooral ook buiten in de praktijk, en in het veld.

Hoe ziet de dag eruit?

  • We starten de dag met basistheorie over de belangrijkste geneeskrachtige eigenschappen en welke planten en bomen ons hierbij kunnen helpen die wijdverbreid op de wereld voorkomen;
  • Je leert deze planten en bomen herkennen tijdens een wandeling in het Amerongse bos;
  • Je leert hoe je in een acute situatie planten in kunt zetten;
  • Je leert over geneeskrachtige groenten en hoe deze in te zetten als extra ondersteuning.

Inschrijving: geen eerdere EHBO-kennis vereist.

Verzorging: lunch en materiaal inbegrepen, naslagwerk (digitaal en op papier).

5 en 6 april 2025

Duur: 16 uur

Prijs: 360,-