Dit jaar sta ik intens stil bij de zomerzonnewende, of Midzomer.

Bosbaden met Mireille

Gevoelsmatig moet de zomer nog helemaal beginnen maar we bevinden ons eigenlijk nu op het hoogtepunt van de zomer.
Een belangrijk moment voor onze voorouders, die de zonnekracht en daarmee gepaard gaande groeikracht en overvloed met elkaar vierden met vreugdevuren, heerlijk eten, bloemenkransen en plezier!

Bosbaden met Mireille

In het bos zag ik wel steeds spectaculaire explosies van groen na elke bui en tijdens mijn bijna dagelijkse boswandelingen genoot ik van de frisse geur na een regenbui en verwonderde me over de overal aanwezige bijna tropisch aandoende naaktslakken tot in de kleinste uitlopers van de planten, kikkertjes die door het natte gras bewegen en de rijke variatie aan soms bijna lichtgevende insectjes. Levend! Anders dan je zou denken, minder warm maar niet minder levend!

Bosbaden met Mireille

De afgelopen dagen mocht ik twee keer een bosbad begeleiden, in het beschutte Amerongse bos met een magisch kleurenspektakel rond 22.00 uur s’avonds; een zonsondergang om nooit te vergeten. ‘Front row’ met de bomen in de rug en de heide in de spotlights, behaaglijk op het zand gezeten.

Bosbaden met Mireille

En in de Castricumse duinen waar de allerfijnste regendruppeltjes het bos lieten schitteren en ons samen met dikke zware druppels een ritmisch stuk lieten horen. En hier was het licht intens, de lucht dik alsof je haar kon pakken, op hetzelfde tijdstip als de avond ervoor, en brak zelfs nog een regenboog door de wolken.

Bosbaden met Mireille

En morgen…morgen vier ik nog een keertje het hoogtepunt van de zomer, een periode waarin de nevelen dunner zijn, de aantrekkingskracht groter, of het nu regent of niet. Tijdens de maandelijkse natuurbelevingsdag gaan we aan de slag met wat er nu is, en dat is in welke vorm dan ook het LICHT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *